Har du ikke læst Del 1: Skeptikeren over skeptikere? Så kan du læse (eller genlæse) den lige her: Del 1: Skeptikeren over skeptikere. (åbner i ny fane).

I starten, lige efter indvielsen til Reiki, var jeg fyldt til renden med alle mulige spørgsmål.

“Men jeg forstår ikke…”, “Hvordan kan det være…”, “Jamen, hvordan hænger det sammen med…” og “Hva’ faen er det egentlig for noget…?”. Men lige meget, hvor mange spørgsmål min analytiske og rationelle hjerne havde til Reiki, var (og er) svaret fra Mester Myanne altid:

“Vær tålmodig. Trust Reiki.

And let Reiki teach you”.

Jeg har nu efterhånden nogenlunde lært at rumme de øjeblikke, hvor min analytiske hjerne HIGER efter svar, løsninger og sammenhæng til noget velkendt. De øjeblikke, hvor min analytisk hjerne VIRKELIG prøver at FORSTÅ! De øjeblikke, hvor min hjerne råber: “FORTÆL MIG HEMMELIGHEDEN BAG REIKI, SÅ JEG KAN FORSTÅ DET!” Men den kan lige så godt give op og overgive sig. Overgive sig med tillid til det, som kroppen og sjælen fortæller- gennem reiki – og ikke mindst intuitionen. Heraf giver “Let Reiki teach you” sindssygt god mening. For med reiki er vi ALTID lærlinge. Selv som Mester.

Jeg møder rigtig ofte reiki-skeptiske mennesker, der ligesom mit “gamle jeg” ønsker en forklaring på (læs: rationel forklaring), hvad Reiki er. Og her vil jeg bare lige sige:

Jeg kan godt forstå din skepsis! Jep!

Jeg forstår dig fuldt ud.

Men hvad bunder den mon i?

Jeg må lægge mig fladt ned

For her må jeg simpelthen krybe til korset og lægge mig fladt ned! Min skepsis bundede i, at JEG simpelthen ikke vidste bedre! Måske din skepsis bunder i noget helt andet. JEG havde simpelthen lukket af for, at vi er mere end bare hjerne, kød og blod, grafer, statistik, analyser, valideringer, rapporter, rutiner, aftensmad-kl-18 og hamsterhjul.

Dét som havde råbt på mig i 38 år (på alle mulige forskellige og uforklarlige måder) – dét havde jeg lukket af for. For jeg vidste ikke hvordan jeg skulle håndtere det!

Faktisk var jeg, ærligt talt, piv bange for alt det uforklarlige og spirituelle! For det talte til den del af mig, som jeg havde gemt væk.

Måske du har det på samme måde, når folk f.eks. taler om ånder, clairvoyance, healing, osv. Det bliver hurtigt meget mystisk og uhyggeligt.

Så da jeg valgte at blive indviet til reiki, var der ud over en “det-er-da-det-mest-naturlige-i-hele-verden”-følelse også en skeptisk og frygtsom del af hjernen, der sagde: “Nu bliver der sikkert lukket op for alt muligt og jeg bliver sikkert skizofren og ser ånder alle steder”.

Vi mennesker frygter simpelthen uvisheden. Det er en grundfrygt koblet til reptilhjernen som vi har taget med os, helt tilbage fra urtiden. Og den gang var den måske vigtig. For dér kunne rent faktisk betyde liv eller død, hvis vi ikke vidste, hvad der gemte sig i mørket og vi alligevel bevægede os derud. Men den menneskelige hjerne har udviklet sig siden og det er i dag meget mere usandsynligt, at det uvisse reelt er en livstruende fare.

Som udgangspunkt er vi derfor ikke særlig gode til at håndtere ting, vi ikke kan forklare. Vi bliver simpelthen bange – især når vi godt kan mærke, at krop og sjæl fortæller noget andet.

Jeg er heldigvis nået dertil, hvor jeg ikke behøver en decideret forklaring på reiki. Jeg kan ikke se det (med det blotte øje), men jeg kan mærke det. I hele min krop og hver en celle.

Ser du så ånder alle vegne?

Nu sidder du måske og tænker: “Jamen ER hun så blevet skizofren og ser ånder alle vegne…? Talte frygten sandt?” Hertil kan jeg roligt svare “Nej, jeg er hverken blevet skizofren, skør (ikke mere end hvad jeg var i forvejen) eller ser ånder alle vegne. Faktisk er jeg kommet endnu mere hjem i mig selv. Den jeg virkelig er. Frygten for det spirituelle er som sunket i jorden og jeg har fået flere perspektiver at se verden og “the big picture” på, hvilket giver mig en følelse af at være en del af noget større (hvor holistisk det end lyder).

Når folk kommer og spørger mig om jeg kan fortælle dem, hvad Reiki er, kommer jeg altid til at tænke på dette citat fra Hawayo Takata, Reiki Linjebærer:

“I can’t tell you, but I can show you”

Hawayo Takata

For det KAN være en udfordring at fortælle hvad Reiki er. Især til dem, der ikke er vokset op med en holistisk tilgang til livet og universet (hvilket jo inkluderede mig). IKKE fordi det ér svært at fortælle, hvad Reiki er.

For det der i virkeligheden er svært …. – er at trænge igennem et panser af skepsis, dannet af den analytiske menneskehjerne. Derfor er det lettere at vise det. For kroppen og sjælen forstår godt hvad reiki er – også selvom hjernen ikke gør.

Med denne refleksion i baghovedet, så er vi klar til at gå videre til forklaringen af, hva’ faen Reiki egentlig er for noget.

Men lige inden jeg fortæller dig HVAD det er, så er jeg lige nødt til at dræbe nogle myter om, hvad det IKKE er. Læs med i Del 3.